Telefon

+36 70 967 73 10

E-mail

krisztina@massagebsm.hu

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 8:00-20:00

Mi az a svédmasszázs? A svédmasszázs az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amit egyes területeken klasszikus masszázsként emlegetnek. A technika célja a relaxáció támogatása az izmok feszültségének megszüntetésével. A svédmasszázs gyengédebb a mozgásszervi problémák, sportsérülések csillapítására alkalmazott mélyszöveti kezelésnél, de határozottabb a relaxáló masszázsnál. Leginkább azoknak ajánlott, akik a pihenést és a feszültség enyhítését összhangban szeretnék megvalósítani.

A svédmasszázs tökéletesen alkalmas azoknak az izmoknak a fellazítására, amelyek a hétköznapi tevékenységek hatására megfeszülnek, letapadnak vagy meghúzódnak. Ilyen tevékenység például az ülőmunka vagy a sok hajlongással, guggolással járó kertészkedés. A svédmasszázst rendkívüli hatásfokkal alkalmazható az alábbi testtájakon:

  • derék
  • váll
  • nyak

Látható tehát, hogy ez a fajta kezelési technika a mindennapok során leginkább igénybe vett testrészek ellazítására szolgál, sajátosságából adódóan alkalmazása különösen ajánlott a számítógépes munkát végzők számára.

Hogyan történik a svédmasszázs kezelés, milyen a svédmasszázs technika?

Ennél a fajta kezelésnél a szakemberek olyan speciálisan kialakított, elméleti és gyakorlati szinten elsajátított mozdulatsorokat alkalmaznak, melyekkel a derék, a váll, a nyak, az alsó- és felső végtagok, a mellkas, illetve az arcizmok fájdalmainak, kellemetlen érzéseinek megszüntetését célozzák. A masszázs során gyúró, hosszanti nyomó, mély és körkörös, valamint a passzív ízületi mozgásokat célzó kezelési technikákat alkalmaznak.

Svédmasszázs Budapest IV. kerületében, Újpesten. A bejelentkezéshez kattintson.

A mozdulatsorok célja az izmok ellazítása, az idegvégződések serkentése, a véráramlás és a nyirokelvezetés fokozása. A svédmasszázs ezenfelül támogatja az ínszalagok és az ínak rugalmasságát, javítja a mozgástartományt, de segíti az érzelmi és fizikai stressz apasztását, enyhíti a hátfájást és a további krónikus fájdalmakat.

Svédmasszázs kezelés
A svédmasszázs az egyik legkedveltebb kezelés, de érdemes kikérni a szakember tanácsát (fotó: freepik.com)

A legtöbb szakember nyitott arra, ha egy terület kifejezetten problémát okoz (például derékfájdalom), akkor több időt szenteljen az aggodalomra okot adó tájéknak. A szakemberek szintén nem szoktak elzárkózni a svédmasszázs erősségére vonatkozó kérésektől sem. Ez azt jelenti, hogy a kezelés megkezdése előtt jelezheti: könnyű, közepes vagy határozott mozdulatokat vár.

Tanácsok a svédmasszázs előtt

Mint a legtöbb kezelés esetében, a svédmasszázs megkezdése előtt is tájékoztassa a szakembert az esetlegesen felmerülő egészségügyi problémákról (különösen szív- és érrendszeri, akut- és gyulladással járó megbetegedések, illetve állapotosság esetén). A kezelés előtti órákban tanácsos elkerülni a nehéz ételek, illetve az alkohol fogyasztását. Ezek ugyanis nem csupán diszkomfort érzetet adnak, de jelentősen befolyásolják a svédmasszázs hatásosságát is.

A masszázs az egyetlen olyan szenvedély, amihez a természet elfelejtett következményt rendelni.

Robert Breault

Vegye figyelembe, hogy a kezelés során alkalmazott olajok megfoghatják, átnedvesíthetik a szövetet, ezért célszerű megfelelő ruhaneműt választani. Habár a szakemberek alapos gondossággal választják ki az eljáráshoz legmegfelelőbb masszázsolajokat, ennek ellenére az arra érzékenyeknél előfordulhatnak allergiás reakciók az összetevőkkel szemben. Amennyiben fennáll ennek lehetősége, érdemes a kezelések előtt ezt is jelezni a masszőrnek.

Általánosságban elmondható, hogy mindent osszon meg a szakemberrel, amiről úgy gondolja, hogy befolyásolhatja a svédmasszázs kimenetelét még akkor is, ha a felvetése triviális dolognak tűnhet. Egyébiránt a legtöbb szakember a kezelések megkezdése előtt alaposan kikérdezi a látogatót, ennek ellenére, ha bizonytalannak érzi magát, nyugodtan vesse fel a kérdéseit.

Mire lehet számítani a svédmasszázs alatt?

A svédmasszázs a legtöbb helyen 60, illetve 90 perces kezelést foglal magába. A szakember első ízben felmérheti a bőrét, és a bőrtípusának megfelelő olajat választhat a kezeléshez, amit a fentebb említett technikák alkalmazásával dolgozhat el a kiválasztott területeken. A masszőr a kezelés alatt figyelembe veszi az egyeztetett kényes vagy érzékeny területeket, így a folyamat nyugtató és regeneráló.

Az oldott, feszültségmentes környezet és állapot megteremtése érdekében számos masszőr használ lágy zenei aláfestést. Amennyiben úgy érzi, hogy a zene zavarja a kikapcsolódásban, nyugodtan jelezze aggodalmát a masszőrnek. A kezeléssel való elégedettség rendkívül fontos része az eredményes svédmasszázsnak – ezzel a szakember is tisztában van –, amennyiben a környezeti hanghatások zavarják önt, nyugodt szívvel jelezze azt.

Svédmasszázs Újpesten. Kattintson a bejelentkezéshez.

Ugyanez elmondható a beszélgetésről is. Ha a teljes átszellemülés érdekében maximális csendre van szüksége, úgy megkérheti masszőrjét, hogy kizárólag a kezelés érdekében elengedhetetlen mondatokra korlátozzák a verbális kommunikációt. A svédmasszázst követően a legtöbben leginkább nyugodt, ellazult, ugyanakkor felfrissült állapotról számolnak be. Nem véletlen, hogy ez a legkedveltebb, egyben leggyakrabban alkalmazott kezelés típus.

A svédmasszázs kezelések általában 60 és 90 perc időtartamra terjednek (fotó: freepik.com)

Mennyi ideig tart egy kezelés?

Mindenekelőtt érdemes szem előtt tartani, hogy a svédmasszázs nem egy futballmeccs, ahol a játékvezető a sípjával befejezettnek nyilvánítja a küzdelmet. A kezelés a legtöbb masszőr esetén (a választott kezeléstípustól függően) 60, illetve 90 perces, de ettől eltérő időintervallum is előfordulhat. A masszázs hosszát egyébiránt a vendég is befolyásolhatja: ha túl intenzívnek, illetve hosszan tartónak érzi, jelezheti a szakembernek. Az időtartamra vonatkozó befolyásoló tényezők lehetnek továbbá a kezelt testrész sérülése, húzódása, fájdalma, ami mindig fokozott figyelmet és kezelési intenzitást igényel.


A svédmasszázs időtartamát illetően tehát nincs kőbevésett szabály, és sok esetben – természetesen előzetes egyeztetés alapján – még a szakember által meghatározottaktól is el lehet térni. Amennyiben a kezelést hosszúnak, túlzottan intenzívnek érzi, nyugodtan jelezze az észrevételeit a masszőrjének.

Milyen előnyökkel jár a svédmasszázs?

A fentiekben néhány mondat erejéig már esett szó a svédmasszázs szervezetre kifejtett pozitív hatásairól. Ez a típusú kezelés leginkább a derék, a váll és a nyak vonatkozásában alkalmazható hatékonyan, ugyanakkor további, kevésbé ismert előnyökkel is rendelkezik.

1; A fájdalom kezelése

Az olyan rendellenesség mint az ízületi gyulladás, és az abból fakadó fájdalom kezelésére a svédmasszázs rendkívül hatékonyan alkalmazható. Egyeztessen a masszőrjével a fájdalmas területekről annak érdekében, hogy a szakember célzottan kezelhesse ezeket a pontokat, javíthassa a helyi keringést, illetve csökkenthesse az izomfeszültséget.

2; A stressz csökkentése és a relaxáció elősegítése

A munkával és a hétköznapok rohanásával járó stressz a testben fokozott izomfeszültséget és nem ritkán fájdalmat vált ki, emellett aggodalom, illetve szorongás formájában az elmére is komoly megterhelést ró. A svédmasszázs támogatja a test és a szellem megtisztítását a stressz kiváltotta nemkívánatos válaszreakcióktól azáltal, hogy megnyugtatja az idegrendszert és feloldja az izmok feszültségét.

3; Növeli az izmok rugalmasságát és a mozgástartományt

A svédmasszázs nyújtja az izmokat és képes helyreállítani az ízületek természetes állapotát, ezáltal megkönnyíti a mozgást és növeli az izmok rugalmasságát. A nyújtási technikák kezelésbe vonásával a svédmasszázs növelheti a mozgástartományt.

4; Javítja a testtartást

A helytelen testtartás okozta egyensúlyhiánynak számos háttéroka lehet (megterhelt és túlhajszolt, illetve nem megfelelően pihentetett izom). A svédmasszázs képes enyhíteni az izomzat terhelését, ami a megfelelő testtartás egyik kulcsmozzanata.

5; Támogatja az immunrendszert

A fokozott fizikai és mentális megterhelés növelheti a stressz kialakulásának esélyét, ami bizonyítottan megemeli a vérnyomást, káros hatást fejt ki a szívre, az ideg- és immunrendszerre. A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a stressz az öregedés folyamatait is képes felgyorsítani. A svédmasszázs csökkenti a test és az elme feszültségét, ezáltal támogatja az egészséges immunrendszer fenntartását.