Telefon

+36 70 967 73 10

E-mail

krisztina@massagebsm.hu

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 8:00-20:00

Kismama masszázs – talán úgy gondolja, hogy a masszázs olyan luxus, amelyet csupán különleges alkalmakon engedhet meg magának. Pedig a kezelések egyik legnagyobb előnye különösen a várandósság ideje alatt kap rendkívüli hangsúlyt. Ebben a cikkben áttekintjük a kismama masszázs előnyeit, illetve szót ejtünk a szükséges óvintézkedésekről. Nézzük!

Mi az a kismama masszázs?

Ez a típusú kezelés minden szempontból jótékony hatást vált ki a terhesség ideje alatt, illetve azt követően (prenatális és posztnatális masszázs). A kismama masszázs időtartama általában 30 perces vagy egyórás. Néhány szakember a kezelések alatt különlegesen kialakított masszázságyat használ, amelyet a várandós nők hasának figyelembevételével terveztek. Más masszőrök speciálisan kialakított vagy meghajtott párnákat alkalmaznak annak érdekében, hogy a kismama kényelmes pózban helyezkedhessen el. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a kismama masszázs legkényelmesebb pozíciója az oldalfekvés.

A kismama masszázs előnyei

Egyelőre csupán néhány kisebb tanulmány foglalkozik a várandóság alatti masszázzsal, ezek közül is kiemelkedik a Miami Egyetem Orvostudományi Karának publikációja. A tudományos munka azt sugallja, hogy a kezelésnek számos pozitív élettani hatása lehet, többek között:

 • csökkenti a szorongásérzetet,
 • csökkenti a láb- és hátfájdalmat,
 • javítja az alvásminőséget,
 • apasztja a noradrenalin stresszhormon szintjét.

Egy másik tanulmány a depressziótól szenvedő várandós nőkre kifejtett masszázs kezelés hatásosságát vizsgálta. A tudományos értekezés megállapította

 • a szerotonin és dopamin nevű boldogsághormonok szintjének emelkedését,
 • a stresszel összefüggő kortizol apadását,
 • a közérzet és a hangulat általános javulását.

A kutatások továbbá rámutattak arra is, hogy a masszázs általánosságban mindenkinél képes enyhíteni a fájdalmat, fokozza az immunrendszer működését.

Kismama masszázs
A kismama masszázs emeli a szerotonin és dopamin nevű boldogsághormonok szintjét (fotó: freepik.com)

Mennyire biztonságos a kismama masszázs?

Szemléletes adat, hogy csupán az Egyesült Államokban mintegy 1300 masszázs kezeléssel összefüggő program keretében hozzávetőleg 80 típusú masszázst oktatnak. A gyakori masszázsfajták közé tartozik

 • a mélyszöveti masszázs, amely határozott mozzanataival elsősorban a sportsérülésekre koncentrál,
 • a svédmasszázs, amely jellegzetes mozdulataival az izmok és ízületek ellazítására fókuszál,
 • a shiatsu, ami pedig az akupresszúrás pontok stimulálásával a szervezet természetes energiáit célozza.

Érdekesség, hogy a tudomány egyelőre nem találja minden mélységében a válaszokat a masszázs hatásosságának kérdéseire. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a kezelés enyhíti a fájdalmat, serkenti egyes hormonok – így a szerotonin – termelődését, valamint segíti a relaxációt.


A kismama masszázzsal foglalkozó szakemberek a kezelést úgy alakítják ki, hogy annak technikája alkalmazkodjon azokhoz a változásokhoz, amelyeket egy nő teste a várandósság alatt átél. Mit jelent mindez? Csak egy kiragadott példa. A lábak vérellátása a terhesség alatt rendkívüli módon lelassulhat, miközben a vérben lévő véralvadásgátlók szintje emelkedik.

A markáns keringési változások a masszőrt is óvatosságra sarkallják, így rendkívül könnyed és lassú mozdulatokat alkalmaznak a kezelés során, valamint kerülik a mélyszöveti masszázs határozott, erős fogásait. Számos szakember kerüli a kismama masszázst az első trimeszterben, ennek oka nem más, mint a vetélés lehetősége. (Habár az összefüggést tanulmányok nem támasztják alá, de tekintettel arra, hogy a legtöbb vetélés az első trimeszterben fordul elő, az orvosok és masszőrök óvatosságra intenek.)

Mikor kerülendő a kismama masszázs?

Ahogy fentebb is említésre került, a kismama masszázzsal összefüggésben kevés tanulmány látott napvilágot, ezért a legtöbb orvos konzervatív megközelítést sugall. A kezelések megkezdése előtt mindenképp érdemes konzultálni az orvossal, amennyiben a következő fennálnak:

 • hányinger, hányás, illetve reggeli rosszullét,
 • magas vetélési kockázat,
 • veszélyeztetett terhesség,
 • terhességi cukorbetegség,
 • nagyfokú vizesedés.

Egyes masszőrök a kismama masszázs előtt orvosi beleegyező nyilatkozatot kérnek. Erre érdemes felkészülni, és a felmerülő kérdéseket tisztázni a kezelést megelőzően.

kismama masszázs Budapest
Kismama masszázs Budapest IV. kerületében (fotó: freepik.com)

Kismama masszázs Budapest IV. kerületében

Mire idáig jutott az olvasásban, kismamaként bizonyára kérdésként felmerült Önben, hogy hol érhető el ez a típusú kezelés. Amennyiben szeretné kipróbálni a kismama masszázs kezelésemet, sok szeretettel várom Budapest IV. kerületében, Újpesten a lenyűgöző szépségű Metrodom Panoráma lakóparkban. A kismama masszázs kezelés higiénikus, rendszeresen és alaposan fertőtlenített környezetben zajlik.